Delfts Blauw / Art Deco

Met oudhollandse tegels (ook wel: “witjes” of tegeltableaus) worden de witgeglazuurde wandtegels bedoeld van ca. 13 bij 13 cm, die in de 17e eeuw veelvuldig in de Nederlandse interieurs werden verwerkt. De tegels met (blauwe) decoratie werden gebruikt als plint langs vloeren, als lambriseringen in gangen en trappenhuizen, en als haardbekleding.

De oorsprong van deze tegels ligt in het Nabije Oosten. Rond 1600 ontstaan overal in Europa, ook in Nederland bloeiende industrieën, die tegels produceren met een eigen stijl. De decoraties hebben vaak een thema. De tegels en tableaus werden ook geëxporteerd, onder andere naar Lissabon, Algiers en Istanboel.

Delfts blauwe aardewerktegels werden niet alleen gemaakt in Delft maar ook in Makkum door Koninklijke Tichelaar en sinds 1972 in Harlingen door de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek.

De Tegelkunst heeft regelmatige nieuwe aanwinsten voor een schappelijke prijs. De getoonde voorbeelden zijn slechts ter indicatie en niet gegarandeerd nog voorradig.

Het formaat van de tegels is ca 13 x 13 cm, tenzij anders aangegeven.

Albarello

De Friese en Hollandse plateelschildertraditie is al jaren een inspiratiebron voor Albarello. Zij schilderen nog authentieke Majolica en Delfts blauwe afbeeldingen zoals dat eeuwen geleden ook werd gedaan.

Enkele voorbeelden zoals te koop bij De Tegelkunst (formaat 13 x 13) staan hiernaast. 

Art Deco

Art Deco was een zeer populaire stijl tussen de jaren ’20 en de jaren ’30. Speciaal voor deze bouwstijl hebben Albarello en Original Style een tegellijn ontwikkelt. Deze zijn uitermate geschikt voor huizen uit de jaren 20 en 30 maar zeker ook voor ( moderne) nieuwbouw. Hieronder enkele voorbeelden die wij u kunnen aanbieden;